Consultantul politic Cozmin Guşă este de părere că numirea generalului de brigadă Răzvan Ionescu în funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii este coerentă cu un "SRI de tip 2.0", care se adaptează vremurilor, şi va avea rolul de a-i asigura pe partenerii internaţionali că România îşi păstrează orientarea euroatlantică.
„Numirea lui Răzvan Ionescu în funcţia de prim-adjunct al şefului SRI este normală. Ea trebuia să fie făcută într-un interval de timp util. Eu am aproximat atunci la trei luni de zile intervalul de timp util în care trebuie să fi numit înlocuitorul lui Florian Coldea. Reorganizările ulterioare trebuiau să fie conform criteriilor de poziţionare a SRI. Au fost multe speculaţii în ultima vreme în presă. Era limpede că ele nu vor fi conform deciziei finale”, a explicat Cozmin Guşă la Realitatea TV.
Consultantul politic a lăudat numirea, menţionând că Eduard Hellvig a demonstrat că gândeşte sofisticat prin faptul că l-a înlocuit pe Florian Coldea cu Răzvan Ionescu. „Am mai spus. Am avantajul că îl cunosc pe Eduard Hellvig de mult timp. El dovedeşte că gândeşte sofisticat. Şi această numire – Răzvan Ionescu a fost făcut general de brigadă la propunerea lui Hellvig şi în mandatul acestuia – ne arată o anumită poziţionare a serviciului. Pot să pornesc de la faptul că Iohannis mută la SRI cu un fizician. El este fizician, Ionescu este fizician. Şi eu sunt fizician, deci nu pot decât să fiu pozitiv că un fizician ajunge prim-adjunct la SRI în vremuri de furtună maximă în plan intern şi internaţional. Ce se întâmplă în exterior ne poate sugera ce s-ar putea întâmpla şi în România. Semnificaţia acestei numiri este legată şi de poziţionarea din punct de vedere geopolitic a României. Asta va fi analizată de către specialişti sau parteneri. E în acord cu orientarea noastră de tip euroatlantică. Numirea lui va fi văzută ca o garanţie de către partenerii noştri, dar şi ca pe siguranţă de cei care aveau îndoieli apropo de orientarea instituţiilor din România în acest vremuri”, a precizat Cozmin Guşă.
În opinia lui Guşă, SRI arată, prin această numire, că se adaptează vremurilor de furtună geopolitică. În momentul de faţă putem vorbi, aşa cum remarcă Guşă, despre un „SRI de tip 2.0”. „Îngrijorarea mea, mai ales după alegerea lui Trump, e legată de agitaţia mare în plan internaţional care ne va lovi pentru că suntem dublă frontieră a NATO şi a UE. Eu văd această numire coerentă cu un SRI de tip 2.0, un SRI care se adaptează vremurilor, şi vine după o perioadă în care SRI a fost supus la mari încercări”, a spus Cozmin Guşă.
„Am vrut să fie evident de ce este importantă această numire şi care este semnificaţia reală. Ea vine într-o perioadă de mare război subteran din punct de vedere politic şi ar fi de natură să liniştească puţin zona de forţă şi ordine publică din România, până la viitorul episod, care va fi legat de directorul civil al SIE. Dar această numire rezolvă parţial şi relaţionarea şi conflictul existent, chiar dacă nu evident, între SRI şi SIE pentru că din fosta sa poziţie, generalul Ionescu a trebuit să aibă o colaborare de tip operativ-constructiv cu SIE”, a mai menţionat Cozmin Guşă, consultantul politic precizând că noul prim-adjunct al SRI mai are un avantaj: faptul că nu a fost absolvent al Academiei SRI.